logo

Blogi

22.4.2014 Avajaishuumasta kohti Äitienpäivää

Olemme nyt siis saaneet uuden maatilamatkailuravintolamme ja tilamyymälämme auki. Avajaiset olivat viikkoa ennen pääsiäistä ja väkeä riittikin perjantaipäivänä yli 300 ihmisen verran. Täytekakku maistui ja vähän lisääkin jouduttiin leipomaan pelin välissä. Lihakauppa kävi kuumana vielä seuraavankin viikon ja varasto myytiin lähes tyhjiin, jotain kuitenkin on vielä jäljellä ja uusi satsi lihaa tuleekin jo äitienpäivän jälkeisellä viikolla.

Tässä tunnelmia avajaisista:

kunta nettiin
Kunnan tervehdyksen toivat Elinkeino-ja maaseutujaoston pj. Toivo Meronen(vas, talousjohtaja Mari Tomperi, kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita sekä kunnanhallituksen pj. Jukka Majala.

avajaiset 035
Hiltsu huolehti asiakkaiden viihdyttämisestä tanssimalla Mannerin Erkin haitarinsoiton tahdissa avajaisissa.

asiakkaat nettiin
Lihakauppa kävi vilkkaana koko päivän.

 nettiin2
Seuraavana iltana olikin jo ensimmäinen tilaus, kun Waskikööri saapui konserttinsa jälkeen syömään ja saunomaan. Kuoro lauloi isäntäparille kappaleen Oma tupa, samalla tuli paikan akustiikkakin testattua ja hyväksi todettua.

vaskikri nettiin
Ravintolassa on Äitienpäivänä tarjolla herkullinen lounas noutopöydästä, varaa paikkasi ajoissa!

7.1.2014 Uusi vuodet - Uudet tuulet

Kiireisen syksyn jälkeen on ollut mukava hengähtää joulun ja uuden vuoden juhlinnan lomassa. Muutamat vapaapäivät tekevät ihmeitä kenelle tahansa.

Vaikka mitä on tapahtunut viime päivityksen jälkeen; on uutta pässiä, karitsoita, uutta rakennusta, vanhan laajennusta jne..

Aloitetaan vaikka lampolan kuulumisista. Syksyllä haimme Lukalle kaveriksi toisen rygja-pässin, Conny nimeltään. Tuttavallisemmin Juhani. Juhani tuli Viola Frediniltä Jyväskylän tuntumasta. Hän on syntynyt keväällä 2013 ja pässin töitä pääsee suorittamaan ensimmäisen kerran nyt tulevan kevään aikana. Juhani on musta ja toivommekin tällä konstilla saavamme katraamme pysymään edelleen kirjavana.

Uuden vuoden alla Ansa-uuhemme poiki yllätyskaritsat. Ilmeisesti loppukesällä oli joku karitsa tullut ennen aikojaan sukukypsäksi ja astunut tämän uuhen laitumella. Kolme innokasta tulokasta sulostuttavat meitä nyt lampolassa. Onneksi parin viikon päästä alkavat saada kavereitakin, kun varsinainen poikimakausi alkaa.

Noh, sitten rakennelmiin. Kokous- ja saunatilojen laajennus aloitettiin syksyllä. Saimme siis Ely-keskukselta tukea hankkeeseen ja nyt vanhoihin aittatiloihin on noussut juhlasali sekä pitokeittiö. Lattiavalun kuivuminen on vain ollut odotettua hitaampaa, ilmeisesti kosteista keleistä johtuen, joten lattiapinnat vielä tilasta uupuvat. Samaan tilaan tulee myös lihan suoramyyntipiste. Avajaisia toivottavasti päästään viettämään ennen pääsiäistä. Alla vähän kuvia projektin etenemisestä.

 joulukuu 2013 10400joulukuu 2013 10500joulukuu 2013 10800

 

 

Lisäksi vanhaan rehuaumaan on tehty katto. Näin ollen saamme lisää varastotilaa, kun pihamaat on nyt hyvä saada siistiksi juhlatilojen takia. Tässä kuvaa vielä siitäkin operaatiosta.

 lokakuu 01800

Rakennuslistalla on vielä savusauna, kehikko on valmiina jo vaarin pihassa tehtynä, kunhan saadaan rakennuslupa-asiat kuntoon, niin laitetaan mökki paikoilleen yhden altaan rannalle.

Kesällä olisi siis tarkoitus olla matkailuravintola ja savusauna valmiina ottamaan vieraita vastaan. Ravintolassa tullaan järjestämään erilaisia tilaisuuksia, kuten äitienpäivälounas yms. sekä asiakkaiden juhlia. Istumapaikkoja tulee kaikkiaan noin 50 ja terassille kesäjuhliin mahtuu vaikka satapäinen vierasjoukko.

Savusaunaa tullaan lämmittämään ryhmille sekä mökkivuokralaisille toiveiden mukaan.

Meidän Hilja-tyttömme on kasvanut huimasti. Hilja on kohta 11 kuukautta vanha ja oppi konttaamaan vähän ennen joulua. Hän on kovin kiltti ja iloinen lapsi ja äidin silmäterä. Tässä kuva hänestä:

 joulukuu 2013 136

Toivotamme jälleen kaikille asiakkaillemme, tutuillemme sekä yhteistyökumppaneillemme menestyksekästä ja hyvää vuotta 2014!

- Menni -

12.6.2013 Uusia kesäasukkaita

Kesähelteistä on jo saatu nauttia hyvän aikaa. Nyt ilma on vähän viilentynyt, odottelemme jälleen heinäpoutaa saapuvaksi.

Olemme saaneet kesäksi uusia asukkaita tilallemme, alla näet heistä kuvia. Yläkuvassa Veli Huilu ja Veli Viulu, alemmassa kuvassa yksi kesäkanoistamme.

possut karsinassamenni2010 047

Juhannuksena poltamme taas kokkoa Kaitajärven rannassa. Toivotaan hyvää keliä ja suurta osallistujajoukkoa.

- Menni-

12.5.2013 Ensimmäinen Äitienpäiväni

Kevät on hurahtanut niin nopeasti, että ette uskokaan! Hilja on kasvanut kovaa vauhtia ja hurmaa meitä naureskelullaan. Tässä eilen illalla meistä otettu kuva.

menni ja hilja nettiin

Tänään on siis ensimmäinen äitienpäiväni. Meillä on myös aika monta muuta äitiä, karitsoita on kevään aikana syntynyt jälleen yli sata. Aamulla laskimme ensimmäiset lampaat karitsoineen laitumelle. Voi sitä riemua!

toukokuu2013 064

Myös mökkikausi on käynnistymässä. Mökit alkavat olla pikkuhiljaa siivottu ja valmiina ottamaan kesän vuokralaiset vastaan. Pikku-Aunisella on vielä runsaasti vapaita viikkoja, mutta sinnekin varauksia on tipahdellut.

Olimme Nellan kanssa eilen koiranäyttelyssä Ruovedellä. Nella sai tuomarilta hyvät arvostelut, mutta pettymys oli suuri, kun arvosana oli kuitenkin vain Erittäin Hyvä, kun erinomaista lähdettiin tavoittelemaan. Noh, ehkä ensi kerralla sitten.

toukokuu2013 056

Tänään illalla menemme äidilleni Pajuskylään. Tein jo aamulla kakun tätä varten. Täytteeksi laitoin tyrnihilloa ja mangovaahtoa. Saapa nähdä tuliko hyvää!

Hyvää Äitienpäivää kaikille!

- Menni -

25.2.2013 Odotus palkittiin

Hei kaikki!

Tässä minä nyt olen, äidin pieni maitotyttö! Synnyin 18.2.2013 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa klo 13.06. Painoa minulla oli huimat 4470 g ja pituutta 52 cm. Oli siinä äidillä kova työ saada minut maailmaan, synnytys kesti vähän yli 13 tuntia.

Olimme muutaman päivän sairaalassa ja nyt olemme päässeet kotiin. Olen kovin kiltti ja tyytyväinen vauva, syön ja nukun. Yötkin nukun hyvin, jotta äiti ja isikin saavat levätä.

Nyt voit seurailla myön minun touhujani täältä blogista!

- "Hajuherne" -

nettiin

25.1.2013 Jännitys ja odotus tiivistyy

Vielä ollaan yhtenä kappaleena. Laskettuun aikaan on enää reilut pari viikkoa. Kyllä jännittää. Valmistelut on lähestulkoon tehtynä, pinnasänky odottaa vielä paketissaan kokoamista, mutta jospa isäntä senkin saisi kokoon viikonlopun aikana.

Ensi viikolla haemme teurastamolta lihapalautukset. Karitsat menivät kuin kuumille kiville, viimeisille jouduin jo laittamaan varaukset seuraavaan erään. Pääsiäisen alle meille jäi vielä 10 karitsaa, toivottavasti vain saamme niille teurastusajan sovittua. Seuraavat myyntierät saammekin sitten valitettavasti vasta ensi syksylle, kunhan uudet tulokkaat syntyvät ja kesän ajan kasvavat. Odottelen uusia karitsoita viikolta 9 alkaen. Nyt uuhia on kuutisenkymmentä, joten karitsamäärä tulee olemaan hieman suurempi kuin viime keväänä.

Kesän mökkiviikotkin ovat herättäneet ihmisten mielenkiinnon. Lähes päivittäin on tullut uusia kyselyitä ja varauksiakin alkaa pikkuhiljaa ilmaantua. Niskalan mökkiä parannettiin vielä ennestään ja ekokäymälä vaihdettiin vesivessaan.

Olemme saaneet ely-keskukselta myönteisen päätöksen kehittämissuunnitelman tekemiseen sauna- ja kokoustilojen laajentamiseksi. Tarkoituksen olisi rakentaa tilojen yhteyteen keittiötilat ja lihan suoramyyntipiste, jolloin lihaa voisi olla ympäri vuoden tarjolla ilman etukäteisvarauksia. Rakentaminen aloitettaisiin tänä syksynä jos laskelmat näyttävät kannattavilta ja investointiin saataisiin ely-keskuksen tuki. Voi myös olla, että jos luvut näyttävät huonoa, emme projektiin ala ollenkaan.

Vauvan syntymä kuitenkin tässä keväällä hieman hiljentää pakostakin vauhtia, onneksi olen nyt loppuajasta ehtinyt huilailla ja työt ovat olleet paperivoittoisia.

Kesästä odotamme ja toivomme jälleen vilkasta, ainakin isännälle on jo työtilauksia pihatöiden osalta kertynyt jo mukavasti. Kevättä on kuitenkin vielä pitkän matkaa jäljellä, Niskalassa on paljon vapaita viikkoja, lähteekäpä viettämään laatuaikaa luonnon helmaan hiihdellen ja paljussa pulikoiden! Latuja teemme tarpeen mukaan lähialueille omalla moottorikelkalla ja latuhöylällä!

Liitteenä kuva tekemistäni huopatöppösistä, jotka tein tulevalle vauvallemme ja joita aion jatkossa valmistaa myyntiinkin omien lampaidemme villasta tietenkin!

- Menni -

tppset nettiin

21.12.2012 Pakkanen paukkuu Kaitajärvellä

Syksy on kääntynyt Joulunaikaan. Kaitajärvellä elellään odottavia aikoja; enää puolitoista kuukautta ja saamme uuden perheenjäsenen. Jännityksellä odotamme myös sitä, kumpaa sukupuolta uusi tulokas on, emme ole sitä ultraäänessä halunneet tietää.

Hirvestys on päättynyt tältä kaudelta, sekä Aamulle että Hipulle saatiin hyviä hirvikontakteja ja Aamulle yksi kaatokin. Mennä lyllersin mahani kanssa metsässä koirien kanssa koko syksyn, lieko siitä johtunut, että olen pysynyt hyvässä kunnossa. Nyt viimeisen viikon ajan on olo tuntunut aika raskaalta, joten onneksi hirvet saatiin ajallaan nurin, enää ei metsään olisi asiaa.

Jouluaatoksi menemme vanhempieni luo. Käymme perinteisesti hautausmaalla, saunomme, syömme hyvin ja lopuksi availemme lahjoja. Joulupukkikin toivottavasti ehtii vierailla joulunviettoamme ilahduttamassa.

Pässit ovat touhuilleet ahkerasti uuhien kanssa, helmikuun lopulla odottelemme jälleen uusia karitsoita syntyväksi. Vuoden alussa viimeiset teuraat lähtevät uusien kasvattien edeltä teurastamoon. Tästä satsista otamme jälleen palautuksen karitsoita, jos lihavarauksia tulee etukäteen.

Haluamme toivottaa kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme sekä ystäville ja tutuillemme rauhaisaa Joulunaikaa ja menestykästä Uutta vuotta 2013!

- Menni -

kranssi

24.8.2012 Syksyn saralla

Kesä on hujahtanut ohi, kesää odotellessa. Kelit eivät ole oikein suosineet, heinäpoutaa onneksi oli kokonaisen viikon ja saimme kuivat heinät tehtyä; viimeisiä paaleja kannettiin suojaan, kun sateet taas alkoivat. Heiniä tulikin niin runsaasti, että jos jollain sattuu olle tarvetta, niin voimme niistä vaikka osan myydä poiskin.

Viimeisten uuhien poikimisetkin sujuivat hyvin, karitsoita syntyi kaikkiaan 93 kpl. Nyt ensimmäiset odottelevat jo teuraskyytiä. Ostimme myös uuden pässin, Lukan. Luka on rygja. Rygja on norjalainen rotu, jolla on pitkät korvat ja pitkä roikkuva häntä. Saapa nähdä minkälaisia karitsoita ensi keväänä syntyy.

Myös meille itselle on tulossa perheenlisäystä; minulla on laskettu aika kymmenes helmikuuta. Jännityksellä odotamme, saammeko poika- vai tyttövauvan, emme aio sitä ultrassa etukäteen kysyä. Juhannuksen aikoihin kärsin kovasta pahoinvoinnista, mutta sen jälkeen kaikki on mennyt loistavasti. Vähän väsymystä on ollut, mutta siitäkin on selvitty päiväunilla.

Hippu ja Aamu odottelevat hirvestyskauden alkua. Jännittävää nähdä, kuinka koirat tulevana syksynä toimivat, kun ikääkin niille jo alkaa mukavasti karttua. Hirvitilanne täällä pohjois-Hämeessä vain on hiukan huono, joten ei ihan parasta aikaa ole uutta koiraa kouluttaa.

Toivottavasti syksyn kelit jatkuvat yhtä kauniina, kun ovat nyt alkaneet. Olen marjastellut ja sienestellyt paljon, marjoja, mehuja ja hilloja on kellari ja pakastin väärällään. Puolukatkin pian alkavat olla poimintavalmiita, sitten onkin talven taas jo hyvä tulla.

Huomasin, ettei sivuilla ole Hipun kuvaa ollenkaan, laitanpa senkin tähän loppuun.

- Menni -

ht yms 003

19.6.2012 Heinäpoutaa odotellessa

Juhannus lähenee ja kuivaheinän teko aletaan heti, kun keli vaan sallii. Säilörehua ovat isännät jo kylillä tehneetkin, siinä kun kelit eivät ole aivan niin tarkkoja. Tänään ilma tuntuu sateiselta, eikä lämpöasteita näin aamupäivällä ole kuin 15. Hiukan epävakaata ilmaa on luvattu loppuviikoksikin, sinänsä ihan hyvä, jos vettä pikkuisen vielä ennen perjantaita ripsii, niin voimme hyvillä mielin polttaa juhannuskokon aattoiltana.

Isäntä teki rantaan myös sulkapallo- ja beach volley -kentät mökkiläisten käytettäviksi. Juhannusaatoksi kokoamme myös pienen tanssiparketin rantaan, jos haitarimusiikki alkaa jonkun tanssijalkaa kutkuttamaan.

Villisiat lähtivät tilaltamme lopullisesti pari viikkoa sitten. Viimeiset seitsemän emakkoa matkasivat Virroille, johon jo viime syksynä myimme muutaman emakon. Alli ja Frida sen sijaan käyskentelevät vielä talon päädyssä olevalla lohkolla.

Myös melkein kaikki lampaat ovat jo laitumella, viimeinen kymmenen porukka on vielä sisällä lampolassa, tälläkin viikolla on karitsoita syntynyt, enää 4 uuhta on tästä ryhmästä poikimatta.

Mökit on myyty lähes koko kesäksi. Ainoastaan uusi Lammashaan tupamme on vailla vuokralaisia. Sekin tosin on varattu juhannuksena, mutta muuten kesällä siellä on vapaata.

Lauantai-iltana menemme isännän kanssa tanssahtelemaan Vaskivedellä olevalle Myllyniemen lavalle. Siellä esiintyy emännän suosikki A. Aallon rytmiorkesteri.

Toivotaan perjantai-illaksi hyvää keliä ja suurta osallistujajoukkoa juhannusjuhlaamme!

- Menni -

villisiat